Vierailuluento: Tervetuloa Digipalvelutehtaalle! | TTY-Piiri

Vierailuluento: Tervetuloa Digipalvelutehtaalle!

Jukka Huhtamäki - Saturday, February 27, 2016 - 11:21

Digitalisaation aiheuttamasta murroksesta on keskustelu viimeisen vuoden aikana valtavasti. Nyt on tekojen aika.

Digipalvelutehdas (http://www.digipalvelutehdas.fi/) on suomalaisen digitalisaation toteuttamisen työväline, joka pureutuu kokeilukulttuurin edistämiseen ruohonjuuritasolla sekä hallitusohjelman tavoiteasetteluun julkisten palveluiden digitalisoimiseksi.

Jarkko Moilanen vierailee TTY:llä esittelemässä Digipalvelutehdasta torstaina 31. maaliskuuta kello 14-16.

Digipalvelutehtaassa kehitettävien palveluiden ideointi ja validointi tehdään joukkoistamalla.  Kansalaisten, yrittäjien ja viranomaisten aloitteesta syntyneet ideat ideat sparrataan ja jalostetaan eteenpäin Digipalvelutehtaan jalostusvaiheessa.

Digipalvelutehtaan ytimessä on ketterä kehittäminen, jolla jalostetuista ideoista toteutetaan konkreettinen ja testattava osatoteutus lyhyellä 90 päivän kehityssyklillä. Toteutuksen jälkeen arvioidaan vastaako toteutus asiakkaan tarvetta ja päätetään jatkotoimenpiteistä. Digipalvelutehtaassa hyödynnetään avointa co-create tyylistä kehitysprosessia, avointa lähdekoodia ja avoimia standardeja.

Digipalvelutehdas ei ole vain kansallisten palveluiden kehittämiseen tarkoitettu väline. Konseptiin kuuluu myös alueelliset keskukset, joiden puitteissa edistetään kaupunkien ja alueiden paikallisten digitaalisten palveluiden kehitystä asukkaiden arjen tueksi. Keskustelut alueellisista keskuksista ovat hyvässä vauhdissa ja Pirkanmaalla sekä Oulussa on jo toimintaa. Näiden lisäksi myös Helsingin ja Turun kanssa on aloitettu valmistelut.

Digipalvelutehdas on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriössä yhteistyössä JulkICT Labin ja valtiovarainministeriön kanssa. Digipalvelutehtaan sijoituspaikka ei ole OKM, vaan digitalisaation näkökulmasta osuvampi kansallinen toimija. Neuvottelut Digipalvelutehtaan kodista ovat vielä kesken.  

Jarkko Moilanen (@kyyberi) on Digipalvelutehtaan patruuna. Hän työskentelee kehittämispäällikkönä opetus- ja kulttuuriministeriössä vastuualueena koulutuspolitiikkaan liittyvät pilvipalvelut ja niiden strateginen ohjaus. Jarkko on avoimuuden aktivisti ja lähettiläs. Jarkko työskenteli aikaisemmin projektipäällikkönä Open Data Tampere Region-projektissa ja on perustanut Apps4Finland-kilpailussa palkitut avoindata.net- ja {API:Suomi}-yhteisöt.

Luento on tekniikkaa ja yhteisöllisiä elementtejä sulassa sovussa sekoittava kokonaisuus hakkerihenkisen virkamiehen koostamana pakettina. Jarkko vieraili Ohjelmallisessa sisällönhallinnassa keväällä 2015 esittelemässä API-talouden periaatteita.